Tips för föräldrar till tonåringar med akne

Akne i puberteten kan vara påtaglig – låt Basiron hjälpa dig

Att vara förälder till en tonåring som kämpar för att få hjälp med finnar och akne är ibland svårt. Att veta hur man ska stötta dem och ge dem rätt råd kan vara ett minfält. Det finns gott om felaktig information i omlopp som bidrar till förvirringen. Basiron innehåller bensoylperoxid och har utvecklats för att behandla akne. Bakom produkterna ligger många år av vetenskaplig forskning med dokumenterat goda resultat. Bensoylperoxid är en av de substanser som rekommenderas av Läkemedelsverket för behandling av mild papulopustulös akne1. Om behandlingen inte ger någon effekt efter ca 4 veckor rekommenderas att ta kontakt med läkare.
1. Behandling av akne - behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se (2014).

Ta akne på allvar

Alla vet att utseendet är viktigt för tonåringar. I ett skede av livet där de redan är självmedvetna är finnar ytterligare något som de måste kämpa med. Ju förr man tar reda på hur man kan bli av med dem desto bättre. Att lämna dem obehandlade kan leda till allvarlig akne och ärrbildning. Låt dem veta att du står på deras sida och vill hjälpa till att hitta en lösning.

Uppmuntra att de följer en hudvårdsrutin för akne

De flesta tonåringar är inte så förtjusta i att föräldrarna talar om för dem vad de ska göra. De kanske tycker att du inte vet vad du pratar om, men om du på ett varsamt sätt kan berätta hur viktigt det är med en daglig rutin så är det en bra början. Håll det enkelt och förklara att tanken är att hjälpa genom att använda rätt typ av rengöringsprodukter och behandling mot finnar, så kanske de lyssnar. 

Hjälp till att införa en rutin för rengöring, behandling och återfuktning. En bra hudvårdsrutin morgon och kväll som blir en livslång vana, är något som är värt att satsa på. Lämna produkten i badrummet så att de blir påminda när de duschar eller borstar tänderna.

Förklara hur det fungerar

Tonåringar är smarta och att förse dem med information är nyckeln till framgång. Förklara hur det receptfria läkemedlet Basiron AC och de kosmetiska produkterna Basiderm fungerar och hur dessa kommer att hjälpa dem att hålla fast vid sina hudvårdsrutiner.

Det är viktigt att du och dina barn är på samma spår, en öppen dialog är oftast en bra väg framåt. Tonåringar vill veta att du verkligen lyssnar, så det lönar sig att lyssna ordentligt på dem, ni gör det här tillsammans.

Ha tålamod med aknebehandlingsrutinen

Att skapa en fungerande rutin för behandling av akne och finnar kräver engagemang, men det behöver inte vara en belastning. Om din tonåring lider av akne finns det behandling att få. Det receptfria läkemedlet Basiron AC och de kosmetiska produkterna Basiderm är en lättanvänd metod i tre steg, som utformats för att underlätta för din tonåring. Det är viktigt att komma ihåg att från det att man börjar med Basiron, kan det ta 8 till 12 veckor innan man ser resultat.

Aknebehandlingar är utformade för att få bort bakterier från huden. Det kan verka som att det blir sämre innan det vänder – vanligtvis inom de första två veckorna. Det är i själva verket ett tecken på att man är på rätt väg, eftersom den verkliga orsaken till aknen angrips. 

Så här undviker man blekning av textil

Basiron AC innehåller bensoylperoxid som kan bleka lakan, handdukar och klädesplagg. Några enkla försiktighetsåtgärder räddar favoritskjortan eller sängkläderna.

• Använd vita handdukar, lakan och örngott
• Använd vita nattkläder
• Tvätta gärna separat

Försök att minska stress. 

Studier har visat att stress kan orsaka utbrott av finnar. Allt du kan göra för att få din tonåring att känna sig lugn och trygg är värt att satsa på. 

Var positiv och stöttande.

Det finns många myter om orsakerna till akne i puberteten som kan orsaka förvirring och kan få ditt barn att känna att det är deras eget fel. Det beror inte på att hen inte tvättar sig eller äter för mycket fet mat. Något som ofta glöms bort är genetiska faktorers betydelse vid akne. Om båda föräldrarna hade akne är det inte ovanligt att barnet också utvecklar akne. Men det är viktigt att tänka på att man kan drabbas av akne på olika sätt. 

Om du har haft akne, berätta gärna om dina egna erfarenheter och lugna dem med att det inte varar för evigt; särskilt om de håller fast vid en regelbunden behandlingsrutin.