Vad orsakar akne?

Basiron hjälper dig med hudproblem i ansiktet

Akne och finnar kan vara en känslomässig berg-och-dalbana. Dessutom finns det många myter och föreställningar om orsakerna som både är förvirrande och fördröjer möjligheten att angripa den verkliga orsaken. 

Så, vilka är de verkliga orsakerna till akne och finnar? Den värsta boven är faktiskt bakterier. Inte choklad, eller otillräcklig rengöring.

Bakterier spelar in, tillsammans med de tre andra orsaker; överproduktion av fett (talg), igentäppta hårsäckar (orsakat av ett talgöverskott och döda hudceller) samt hormoner.

Så här hänger det ihop:

När huden producerar ett överskott av talg (som kan orsakas av hormonförändringar under tonåren), kan talgen blockera porerna. De blockerade porerna, eller komedonerna, är rena himmelriket för en viss typ av bakterier, C. acnes. Bakterien orsakar irritation. Vita blodkroppar strömmar till det irriterade området. När den blockerade hårsäcken blir för full, börjar det bakteriefyllda innehållet att spridas ut i huden runtomkring. Fler vita blodkroppar samlas i området och finnar uppkommer.

Kort sagt: om bakterierna hanteras, hjälper det till att hantera finnarna.

 

Den goda kampen mot akne

Det finns flera olika typer av akne: svarta pormaskar, vita pormaskar, papler, pustler, noduli och cystor. Bakom de fyra sistnämnda ligger en av orsakerna till inflammatorisk akne, den tidigare nämnda bakterien C. acnes. Bensoylperoxid kan hjälpa dig i kampen mot mild akne. När det används tränger det djupt ner i huden och dödar de bakterier som orsakar akne. Om bakterierna bekämpas så elimineras inflammationen som är ett av de stora problemen med finnar.

Bensoylperoxid hjälper också till att rensa porerna och förhindra att en blockering byggs upp.

Det finns flera receptfria läkemedel för behandling av akne. Bensoylperoxid är en av de substanser som rekommenderas av Läkemedelsverket för behandling av mild papulopustulös akne1. Basiron är det enda receptfria läkemedlet mot akne som innehåller bensoylperoxid. 
1. Behandling av akne - behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se 2014) 

 

Tre steg mot en friskare hud

Vi vill tipsa om vår trestegsbehandling som är enkel att följa; rengör, behandla och återfukta.

  1. Rengör med Basiderm Oil Control Foam Wash som är en mild och lugnande rengöring för fet hud med tendens till finnar. Den är kliniskt bevisad att rengöra effektivt och skonsamt utan att torka ut huden. Den iinnehåller bl a zink och lakritsrotextrakt som verkar mjukgörande och har en talgreglerande effekt på huden. Ett lågt pH-värde bidrar till att bibehålla den normala hudbarriären. Även lämplig för känslig hud som genomgår aknebehandling med läkemedel. 
  2. Behandla med Basiron som dödar aknebakterierna och hjälper till att minska inflammationen och rensa blockerade porer. 
  3. Återfukta med Basiderm Oil Control Daily Moisturizer som är en ansiktskräm som hjälper till att bevara hudbarriären när den används som en del av den dagliga hudvårdsrutinen vid fet hy med tendens till finnar. Den innehåller allantoin med återfuktande egenskaper. Detta är en av få produkter mot fet hud med tendens till finnar som innehåller solskyddsfaktor, SPF 30, som rekommenderas då man genomgår behandling av akne med läkemedel.

Här hittar du information om hur hur Basiron och Basiderm fungerar för att hjälpa din hud att bli av med ovälkomna bakterier och talgöverskott.

Genom att hantera orsaken till finnar – bakterierna – kan du minimera förekomsten av och effekten av dem.