10 fakta du behöver känna till om akne

En kille som är glad över att tonårsaknen är borta

Låt oss erkänna det, vi älskar vår familj och våra vänner (i alla fall för det mesta), men hur många gånger har inte någon av dem slängt ur sig något i stil med detta:

• Din hy ser lite irriterad ut
• Har du ätit skräpmat?
• Din make-up täpper till porerna.
• Din hy ser lite fet ut.
• Din hy ser lite torr ut.
• Brukar du tvätta ansiktet?
• Du måste sluta klämma finnarna!

Stopp! Det är inte ditt fel. Nästa gång du drabbas av ett utbrott, klandra inte dig själv, för det är en del saker du bör veta om akne.

1. Sluta klandra dig själv!

Akne är inte ditt fel. Vi upprepar: Akne är inte ditt fel!

Nio gånger av tio uppstår finnar inte som ett direkt resultat av något som vi ”har gjort”. Akne är en inflammatorisk sjukdom som nästan alla lider av någon gång i livet, i synnerhet om man befinner sig i puberteten eller strax därefter.

2. Du är inte ensam

När du skrollar genom inläggen på till exempel Instagram kanske det känns som att du är ensam om att ha aknebenägen hud, men låt dig inte luras av filtren. Finnar är ett otroligt vanligt problem och mer än 85 % av alla tonåringar drabbas av finnar. Så nästa gång du tittar dig i spegeln ska du veta att du inte är ensam om detta.

3. Bakterier orsakar akne

Dina hormoner stimulerar talgproduktionen
Hårsäckarna har små körtlar (talgkörtlar) som producerar ett naturligt fett (talg). Om de här körtlarna är känsliga, kan dina hormoner (androgener) leda till att det produceras ett överskott av talg (dvs. extra fett). 
Dina hudceller dör
När hudcellerna kring hårsäcken dör (nej, de har inte evigt liv) och blandas med talgöverskottet bildas klumpar som stängs in i porerna och dessa täpps efterhand igen.
Bakterierna gör entré
När väl fettet och de döda hudcellerna ansamlas i porerna skapas en perfekt tillväxtmiljö för en viss typ av bakterier. Aknebakterien (Propionibacterium eller C. Acnes för den som gillar vetenskap) börjar trivas och växer till så mycket att porerna sväller, blir röda och i vissa fall ansamlas var (som är vita blodkroppar) som tränger ut ur huden. 

Usch.

4. Alla finnar är inte likadana

När en finne eller ett utbrott av akne inträffar är det viktigt att veta vilken typ av akne det handlar om. Här följer en genomgång av de olika aknetyperna och vanligaste finnarna.

Mild akne
Vid mild akne finns det mycket lite inflammation i huden men vita pormaskar (stängda igentäppta porer) och/eller svarta pormaskar (öppna igentäppta porer som är väl synliga) förekommer.
Medelsvår akne
Din akne definieras som medelsvår om du har vita pormaskar, svarta pormaskar och inflammerade röda finnar (blemmor) eller upphöjda röda utslag (pustler).
•  Svår akne
Svår akne är en blandning av ovanstående, men det förekommer också dold cystisk akne, finnar under huden. De här dolda finnarna kan vara stora, smärtsamma och orsaka kraftig rodnad på huden.

5. All akne går att behandla

De goda nyheterna är att akne går att behandla. Det är absolut nödvändigt att den behandlande produkten innehåller ämnen som förebygger och behandlar akne. Basiron AC som är ett läkemedel, gör just det - förebygger och behandlar akne. För att tala klarspråk, den här ingrediensen sopar verkligen rent när det handlar om mild akne. Kombinera behandlingen med en hudvårdsrutin som omfattar rengöring och återfuktning före och efter behandlingen.

6. Men alla aknebehandlingar är inte likvärdiga

Om du har svår akne så är de produkter som säljs utan recept inte alltid tillräckliga för att lösa problemen. I sådana fall är det bäst att du talar med din husläkare eller en hudläkare för att få hjälp att hitta andra behandlingsalternativ. Om du upplever att Basiron inte hjälper ska du också tala med din husläkare eller hudläkare som kan hjälpa dig hitta andra behandlingsalternativ.

7. Vissa aknebehandlingar kan verka uttorkande på huden innan det blir bättre

Vid behandling med Basiron AC kan huden behöva lite tid att anpassa sig. Du kan uppleva viss hudirritation (torrhet och rodnad), men var inte orolig, det är ofarligt och lugnar sig vanligtvis inom en eller ett par dagar efter att behandlingen tillfälligt avbrutits.

Vi rekommenderar att alltid börja med Basiron 5%. Om du ändå upplever dessa problem kan du pröva att använda behandlingen varannan dag och öka användningen successivt.

Kom ihåg att återfukta huden efter applicering av Basiron AC.

8. Att klämma finnarna förvärrar problemen

Ingenting är så tillfredsställande som att klämma en färsk finne. Tror du oss inte? Det finns ett skäl till att Dr. Pimple Popper har fler än fem miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal. Men vänta lite innan du börjar pilla dig i ansiktet! Att klämma finnarna kan göra mer skada än nytta. När du klämmer en finne kan bakterierna lätt spridas till andra delar av ansiktet. Använd Basiron AC mot mild akne i stället. Men om finnarna är alltför besvärliga är det bättre att gå till en läkare.

9. Solskyddsmedel är viktigt

Alla vet vad som händer om man tillbringar för mycket tid i solen utan solskyddsmedel, men det finns ytterligare ett skäl till att vara försiktig med solen. När man använder en produkt som innehåller bensoylperoxid (Basiron), blir huden känsligare och det är lättare att bränna sig i solen. Det är därför viktigt att använda solskyddsfaktor varje dag. Återfukta din hud på morgonen, efter rengöring och behandling, med Basiderm Oil Control Daily Moisturizer som innehåller Spf 30.

10. Akne försvinner inte över en natt

Akne dyker inte upp över en natt. Det är i själva verket en långsam process som pågår i flera veckor under huden. Därför kommer den inte att försvinna över en natt heller. Det receptfria läkemedlet Basiron AC tar bort oönskade finnar, men man måste ha tålamod och vara ihärdig. Det kommer att ta ett par veckor innan man ser resultat. Det kan vara frustrerande, men håll ut för att bli av med finnarna. 

Som du förstår, man får inte akne på grund av något ”man har gjort”. Akne är en mycket vanlig sjukdom som nästan alla kommer att drabbas av någon gång i sitt liv. Så nästa gång den bryter ut, anklaga inte dig själv! Ta reda på fakta och inför en hudvårdsrutin som behandlar och förebygger.