Kan jag exfoliera huden om jag har akne?

En tjej som hittat en effektiv behandling av akne

Brukar du exfoliera ansiktet som en del av din hudvårdsrutin? Om inte, så kanske det är nåt att fundera på. Om du har hud med tendens till finnar har du kanske undvikit att använda en exfolierande produkt eftersom du inte vill göra problemen värre. Men, om du är försiktig och gör på rätt sätt, så kan det fungera och vara en viktig del av din hudvårdsrutin. 

Det här är skälen till varför och hur man exfolierar på ett riktigt sätt för få bättre hud.

Exfoliering avlägsnar döda hudceller från hudens översta lager 

När döda hudceller ansamlas på hudytan kan huden bli glåmig, grov och torr. De här cellerna kan också leda till ett talgöverskott och igentäppta porer som orsakar finnar och akne. Genom att försiktigt avlägsna de här döda hudcellerna kommer friska celler fram på hudytan. 

Exfoliering frilägger nya friska hudceller

När de döda hudcellerna har avlägsnats får hudens yttersta lager hjälp att frilägga nya friska celler. Den här cellomsättningen gör det också möjligt för produkter mot finnar att tränga djupare ner, så att de fungerar bättre – du får därmed det allra bästa resultatet av din dagliga hudvårdsrutin.

Så här exfolierar man hud med tendens till finnar 

1. Använd en mild exfolierande produkt och exfoliera med små, varsamma, cirkelrörelser över ansiktet.
2. Ta det försiktigt. Var lätt på handen. 
3. Skölj med ljummet vatten. (Varmt vatten kan irritera den nyexfolierade huden.)
4. Klappa ansiktet torrt med en handduk och smörj in huden med en återfuktande kräm, ex. Basiderm Oil Control Daily Moisturizer.

Det är viktigt att återfukta huden efter exfoliering. Basiderm Oil Control Daily Moisturizer hjälper till att återfukta torr hud. Den innehåller solskyddsfaktor 30 som skyddar mot solens UVA/UVB-strålning.

Den bästa tiden att exfoliera är innan man lägger sig

Det är helt upp till dig och vad som passar bäst för dig, men vi rekommenderar att exfoliera på kvällen, eftersom det kan göra din hud mer känslig mot solen. Förutom att exfoliering på kvällen skyddar mot skador från direkt och indirekt solljus så förbereder det huden för vila och ger huden möjlighet att absorbera andra aknebehandlingar. 

Den som har matt eller fet hy kan föredra att göra det på morgonen, så att huden får en fräsch lyster på dagen.

Överdriv inte

Exfoliera inte mer än två gånger i veckan. Om huden blir röd eller börjar lossna och flagna måste man ta ett steg tillbaka. Överdriver du exfolieringen kan du riskera att avlägsna mer än bara de svarta pormaskarna. Friska hudceller kan också exfolieras bort, vilket leder till irritation och rodnad – och i värsta fall nya utbrott som du definitivt inte ville ha.

Det är lämpligt att exfoliera oftare under de varma och fuktiga månaderna och mer sällan på vintern, när huden ofta är torrare och mer lättirriterad.

Eftersom exfoliering är till för att avlägsna döda hudceller, är det viktigt att vara uppmärksam på hur din hud reagerar och anpassa rutinen utifrån det. Om du behöver ytterligare råd rekommenderar vi alltid att du pratar med en läkare.

 

 

 

Det är viktigt att återfukta huden efter exfoliering. Basiderm Oil Control Daily Moisturizer hjälper till att återfukta torr hud. Den innehåller solskyddsfaktor 30 som skyddar mot solens UVA/UVB-strålning.

Den bästa tiden är innan man lägger sig

Det är helt upp till dig och vad som passar bäst för dig, men vi rekommenderar att exfoliera på kvällen, eftersom skrubbningen kan göra din hud mer känslig mot solen. Förutom att exfoliering på kvällen skyddar mot skador från direkt och indirekt solljus så förbereder det huden för vila och ger huden möjlighet att absorbera andra aknebehandlingar. 

Den som har matt eller fet hy kan föredra att göra det på morgonen, så att huden får en fräsch lyster på dagen.

Överdriv inte!

Exfoliera inte mer än två gånger i veckan. Om huden blir röd eller börjar lossna och flagna måste man ta ett steg tillbaka. Överdriver du skrubbningen kan du riskera att avlägsna mer än bara de svarta pormaskarna. Friska hudceller kan också skrubbas bort, vilket leder till irritation och rodnad – och ytterligare utbrott som du definitivt inte ville ha.

Du kanske också märker att du kan exfoliera oftare under de varma och fuktiga månaderna och mer sällan på vintern, när huden ofta är torrare och mer lättirriterad.

Kom ihåg att alla har olika hudtyp. Eftersom exfoliering är till för att avlägsna döda hudceller, är det viktigt att vara uppmärksam på hur din hud reagerar och anpassa rutinen utifrån det. Om du behöver ytterligare råd rekommenderar vi alltid att du pratar med en läkare.