Slå hål på myterna om akne

Hur får man bättre hy med Basiron?

Vad är akne och vad orsakar akne? När en vanlig åkomma som akne omgärdas av så många överdrifter och missvisande information, kan det vara svårt att veta vad man ska tro och ta itu med orsakerna till akne.

Som experter på akne kan vi hjälpa dig att minska förvirringen och tackla några av de vanligaste myterna om akne och orsaken bakom.

Myt nr 1: Återfuktande kräm orsakar akne

Återfuktande krämer som är anpassade för fet hy och är icke-komedogena (dvs. de blockerar inte porerna) kan faktiskt hjälpa till att reglera det talgöverskott som bakterierna lever av. 

Ytterligare fördelar med återfuktande kräm? Om huden är uttorkad produceras mer talg som blockerar porerna än om huden är frisk och återfuktad. Det betyder att du ska vara noga med att återfukta huden – se bara till att den återfuktande kräm som du använder passar din hudtyp.

Basiderm Oil Control Daily Mositurizer är den perfekta produkten för att hålla huden återfuktad och under kontroll.

Myt nr 2: Tandkräm på finnar

Javisst, tandkräm kan torka ut finnar. Men tandkräm är inte avsett att användas på huden och kan verka uttorkande och irriterande - och den tar inte bort finnarna. 

Myt nr 3: Man måste använda extra mycket rengöring för att bli av med talgöverskottet

Nej det stämmer inte. Man måste inte rengöra huden tills den blir torr som fnöske för att bli av med talgöverskottet. Kroppen producerar fett på ett naturligt sätt, så det kommer tillbaka. Resultatet kan bli en kraftig hudirritation om du går för hårt åt med rengöring och skrubb. Vår enkla trestegslösning är ett säkert kort för aknebenägen hud.

Myt nr 4: Akne går inte i arv

Finnar och akne kan gå i arv. Studier har visat att risken att drabbas av akne är högre hos dem vars föräldrar eller syskon har haft det, så det är antagligen genetiskt. 

Myt nr 5: Finnarna försvinner om man klämmer dem

Nej, det stämmer inte. Att klämma finnar kan leda till att de bakterier som orsakar akne tränger längre ner i porerna. Det kan också öka risken för ärrbildning. 

Myt nr 6: Oren eller smutsig hud orsakar akne

Oren hud är ett begrepp som används av en del i olika sammanhang där akne och finnar nämns. Bakterierna som orsakar akne (Cutibacterium acnes eller C. acnes) finns redan på din hud. Dessa bakterier lever av talgöverskottet. En rengöringsrutin två gånger om dagen, med en rengöringsprodukt anpassad för fet och aknebenägen hy, håller talgöverskott och döda hudceller på avstånd. Det är när C. acnes stängs in i porerna som finnarna börjar utvecklas, så det är först då man måste slå tillbaka med bensoylperoxid. 

Myt nr 7: Undvik smink om du har akne

Du kan använda smink för att täcka dina finnar, men välj produkter som inte täpper igen porerna och använd dem varsamt (och inte för mycket!) efter att du återfuktat huden.  

Läs mer om hur finnar uppstår