Slå hål på myterna om akne

Hur får man bättre hy med Basiron?

Vad är akne och vad orsakar akne? När en vanlig åkomma som akne omgärdas av så många överdrifter och missvisande information, kan det vara svårt att veta vad man ska tro och ta itu med orsakerna till akne.

Som experter på akne kan vi hjälpa dig att minska förvirringen och tackla några av de vanligaste myterna om akne och orsaken bakom.

Myt nr 1: Återfuktande kräm orsakar akne

Återfuktande krämer som är anpassade för fet hy och är icke-komedogena (dvs. de blockerar inte porerna) kan faktiskt hjälpa till att reglera det talgöverskott som bakterierna lever av. 

Ytterligare fördelar med återfuktande kräm? Om huden är uttorkad produceras mer talg som blockerar porerna än om huden är frisk och återfuktad. Det betyder att du ska vara noga med att återfukta huden – se bara till att den återfuktande kräm som du använder passar din hudtyp.

Basiderm Oil Control Daily Mositurizer är den perfekta produkten för att hålla huden återfuktad och under kontroll.

Myt nr 2: Tandkräm på finnar

Javisst, tandkräm kan torka ut finnar. Men – och detta är ett stort ”MEN” – tandkräm är inte avsett att användas på huden och kan verka uttorkande och irriterande - och den tar inte bort finnarna. 

Myt nr 3: Man måste ta dubbel mängd rengöring för att bli av med talgöverskottet

Aj! Din stackars hud! Man måste inte rengöra den tills den blir torr som fnöske för att bli av med talgöverskottet. Kroppen producerar fett på ett naturligt sätt, så det kommer tillbaka. Resultatet kan bli en kraftig hudirritation om du går för hårt åt med rengöring och skrubb. Vår enkla trestegslösning är ett säkert kort för aknebenägen hud.

Myt nr 4: Akne går inte i arv

Det gör det. Studier har visat att risken att drabbas av akne är högre hos dem vars föräldrar eller syskon har haft det, så det är antagligen genetiskt. 

Myt nr 5: Finnarna försvinner om man klämmer dem

Nej, och åter nej! Att klämma finnar kan leda till att de bakterier som orsakar akne tränger längre ner i porerna. Det kan också öka risken för ärrbildning. Pilla inte på finnarna. Hur mycket du än lockas att göra det. Hur tillfredsställande du än tycker att det är. Låt bli! Använd Basiron AC som innehåller bensoylperoxid och lita på att den gör jobbet.  

Myt nr 6: Smutsig hud orsakar akne

Låt bli överdriven rengöring (se myt 3). Bakterierna som orsakar akne (Cutibacterium acnes eller C. acnes) finns redan på din hud. Dessa bakterier lever av talgöverskottet. En rengöringsrutin två gånger om dagen, med en rengöringsprodukt anpassad för fet och aknebenägen hy, håller talgöverskott och döda hudceller på avstånd. Det är när C. acnes stängs in i porerna som finnarna börjar utvecklas, så det är först då man måste slå tillbaka med bensoylperoxid. 

Myt nr 7: Undvik make-up om du har akne

Du kan använda make-up för att täcka dina finnar, men välj en make-up som inte täpper igen porerna och använd den varsamt (och inte för mycket!) efter att du återfuktat huden.  

Som man säger, kunskap är makt. Lyssna inte på andras råd om akne. Det finns helt logiska skäl till att den uppträder. Få en fullständig genomgång om hur finnar uppstår av experterna på akne.