Akne och finnar: vad är skillnaden?

En ung kille som har blivit av med sina hormonella finnar

Akne. Finnar. Blemmor. Kvisslor. Det finns så många namn att det kan bli förvirrande. En sak är säker – akne är mer än ”bara finnar”.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar? Jo, finnar kallas också pustler som är en typ av akne. Det finns i själva verket sex olika typer av akne, som du kan lära dig mer om nedan. 

När folk pratar om finnar menar de vanligtvis en eller några enstaka kvisslor som brukar försvinna efter ett tag. Medan akne uppfattas som en mängd blemmor som återkommer ofta och som kräver behandling (och tid) för att bli av med. Akne har också olika svårighetsgrad – från mild till svår. 
 

Vad är akne?

Akne är en hudåkomma som orsakar finnar (pustler), röda blemmor (papler), vita pormaskar, svarta pormaskar och cystor i ansiktet och på kroppen. 

Finnar orsakas av tilltäppta porer som blivit infekterade. Detta kan orsakas av en överproduktion av talg och C. acnes, en typ av bakterie. Det finns mer information om orsaker till akne för dig som är intresserad av mer ingående detaljer.
 

Vilken typ av akne har jag?

Akne drabbar i runda tal 85 % av alla tonåringar och unga vuxna. Så du är långt ifrån ensam. 

Det finns sex olika typer av akne:

  1. Vita pormaskar: Dessa (och svarta pormaskar) befinner sig på den lindriga sidan av aknespektrumet. Vita pormaskar är en icke-inflammatorisk typ av akne, vilket innebär att de vanligtvis inte är smärtsamma och inte svullnar upp. Personer med medicinsk utbildning kallar dem ibland för stängda komedoner. De ser vanligtvis ut som vita prickar eller knölar. Det orsakar oftast inte någon ärrbildning. 
  2. Svarta pormaskar:  De här små fläckarna är blockerade hårsäckar som inte är infekterade och de kallas även öppna komedoner. Och nej, det är inte instängd smuts – de är bara vita pormaskar som har öppnats (ett intressant faktum är att: när en vit pormask kommer i kontakt med syre, mörknar den).  
  3. Papler: Papler är knölar under hudytan. De saknar synlig mittpunkt och kan vara röda, inflammerade och ömma.
  4. Pustler: De här typerna ser ut som större, ilsknare vita pormaskar. De förväxlas faktiskt ofta med vita pormaskar. Skillnaden är att en vit pormask är en blockerad hårsäck, medan en pustel är fylld med var, som består av en blandning av immunceller och bakterier.  
  5. Noduli: Noduli ligger djupare ner i huden och saknar synliga huvuden. De uppträder när tilltäppta porer orsakar skador på vävnader och celler djupt ner i hudlagren. De kan ge upphov till pigmentfläckar och ärrbildning och det krävs ofta hjälp av en läkare för att behandla dem.
  6. Cystor: De bildas djupare ner i huden än noduli. De är stora, mjuka och antingen röda eller vita och fyllda med var. De brukar vara ömma och det krävs hjälp av en läkare för att behandla dem.
     

Vad kan jag göra åt min akne?

Som du ser så finns det några olika typer av akne, så lösningen beror på vilken sort du har. Bensoylperoxid är ett av de medel som rekommenderas för behandling av papler och pustler. Basiron som innehåller bensoylperoxid dödar C. acnes-bakterien som är en av de främsta orsakerna till ett akneutbrott. 

Andra medelsvåra och svåra typer av akne som noduli och cystor kräver receptbelagd behandling. Den som upplever att aknen stör det dagliga livet kan behöva hjälp av en läkare för att ta fram en behandlingsplan.

Det tar tid att få aknen under kontroll, även mild akne (ungefär 8 till 12 veckor), men ge inte upp – huvudsaken är att den kan kontrolleras. 

Uthållighet är grundläggande i kampen mot akne. Om du använder Basiron mot milda papler och pustler och de har försvunnit, så innebär det inte att du ska sluta använda rengöring och återfuktande kräm. Här rekommenderar vi Basiderms hudvårdsprodukter. Gör det till en rutin att alltid rengöra och återfukta din hud morgon och kväll för ett varaktigt resultat.

Om du vill ha fler råd om hur man kan hantera de här problemen titta på de här tipsen för tonåringar om hur man tar hand om sin hud.

De andra mindre allvarliga typerna av akne kan också kräva mer kraftfull behandling, så kontakta läkare om dina svarta och vita pormaskar, papler eller pustler:
• är besvärliga
• är smärtsamma
• inte blir bättre av receptfria behandlingsalternativ 
• blöder mycket
• är stora
• påverkar ditt psykiska välmående
• varar mycket
• uppträder nära ögon och läppar (eller andra känsliga områden).
 
Om du vill läsa mer om hur du behandlar medelsvår och svår akne, kan du gå in på Omfinnar.se.