Frågor och svar

Hur lång tid tar det innan Basiron verkar?

När man applicerar Basiron så börjar den verksamma substansen, bensoylperoxid, omedelbart att verka på synliga finnar på hudytan, samtidigt som den verkar på djupet. Därför tar det 8 till 12 veckor innan du ser den fulla effekten av Basiron på din akne. Att bryta finnarnas onda cirkel kräver engagemang. På grund av bensoylperoxidens effekt på huden kan det ibland först verka som att aknen förvärras innan den blir bättre – men ge inte upp. Det här händer troligtvis under behandlingens första två veckor. I början av behandlingen kan du använda Basiron varannan dag så att huden hinner vänja sig lite. Kom ihåg att när den förvärras så är det i själva verket på väg att bli bättre. Liksom alla läkemedel kan Basiron orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem. Avbryt behandlingen med Basiron och kontakta läkare om du får ansiktssvullnad och allvarliga allergiska reaktioner. Läs bipacksedeln noga innan du börjar behandlingen.

Kan jag använda Basiron vid svår akne?

Basiron fungerar bäst på mild till medelsvår akne. Om du är osäker på om din akne är svår eller inte, eller om du upplever att Basiron inte hjälper rekommenderar vi att du kontaktar läkare. Du kan också läsa mer om olika svårighetsgrad av akne i vår artikel Akne och finnar: vad är skillnaden där vi tar upp de olika typer av akne som finns och ger tips mot akne.

 

Kan jag använda Basiron om jag inte har akne?

Nej, det rekommenderar vi inte. Om du inte lider av akne, kan du istället använda våra rengörande och återfuktande produkter Basiderm. De här produkterna underhåller på ett effektivt sätt en ren och återfuktad hy. Se vårt fullständiga sortiment av våra hudvårdsprodukter.

Kan jag låta Basiron sitta kvar över natten?

Ja, Basiron AC ska sitta kvar över natten (förutom Basiron AC Wash som sköljs av efter några minuter). När du inleder behandlingen med Basiron AC rekommenderar vi att du under den första tiden använder den en gång om dagen. Om du tål produkten väl kan du använda den två gånger om dagen, morgon och kväll. Om du har känslig hud, kan du använda den varannan dag till att börja med. På det sättet vänjer du huden vid bensoylperoxid. Se till att använda en återfuktande kräm efter applicering av Basiron AC för att förebygga torr hud. Fler instruktioner om hur Basiron AC ska användas finns på vår produktsida.

Kan jag använda Basiron om jag har känslig hy?

Alla är olika och har olika hudtyp. Vi rekommenderar att du under den första tiden använder den en gång om dagen. Om du tål produkten väl kan du använda den två gånger om dagen, morgon och kväll. Om du har känslig hud, kan du använda den varannan dag till att börja med. På det sättet vänjer du huden vid bensoylperoxid. 

Kan jag använda Basiron om jag har torr hy?

Ja, det kan du! Men det är viktigt att tänka på att bensoylperoxid är naturligt uttorkande och kan leda till att torr hy blir ännu torrare. Bästa sättet att undvika detta är att se till att använda en återfuktande kräm efter varje behandling. Det är viktigt att använda en återfuktande kräm som inte täpper igen porerna och som bidrar till hudens återfuktning. Vår Basiderm Oil Control Daily Moisturizer är en produkt som reducerar torrhet och skyddar mot solens UVA/UVB-strålning med solskyddsfaktor 30. Se vårt produktsortiment.

Jag är allergisk mot bensoylperoxid. Kan jag använda Basiron ändå?

Alla våra Basironprodukter innehåller bensoylperoxid. Tyvärr kan du inte använda Basirons behandlingsprodukter om du är allergisk mot bensoylperoxid. Om du inte kan använda bensoylperoxid kan du fortfarande ha nytta av våra kompletterande hudvårdsprodukter. Se vårt sortiment  av hudvårdsserien Basiderm.

Har Basiron testats på djur?

Basiron testas inte på djur i samband med tillverkningsprocessen, men eftersom att Basiron är ett läkemedel, så är det obligatoriskt enligt lag att testa det på djur under utveckligsprocessen. Detta skedde innan Basiron blev ett godkänt läkemedel för över 20 år sedan.

Ska jag använda Basiron AC 5 % eller 10 %?

Vi rekommenderar att du inleder behandlingen med Basiron AC 5 % och ökar styrkan till 10 % vid behov. Se vårt fullständiga sortiment av behandlingsstyrkor för mer information.

Jag använder Basiron och min hy blir uttorkad. Vad ska jag göra?

Viss stramhet eller svag rodnad kan tyda på att din hud håller på att anpassa sig till det verksamma ämnet i Basiron. Det här är vanligt och kan hålla i sig i upp till två veckor Om du tål produkten väl kan du använda den två gånger om dagen, morgon och kväll. Om du har känslig hud, kan du använda den varannan dag till att börja med. På det sättet vänjer du huden vid bensoylperoxid. Om du upplever att huden blir uttorkad under behandling med Basiron, se till att du använder Basiderm Oil Control Daily Moisturizer efter applicering av Basiron AC. Det bidrar till att minska den uttorkande effekten av bensoylperoxid. 

Vad ska jag göra om min hud blir irriterad efter användning av Basiron?

På grund av bensoylperoxidens egenskaper kan det uppstå viss irritation eller torrhet. I de flesta fall försvinner den effekten i takt med att huden vänjer sig vid behandlingen. Om den inte gör det, rekommenderar vi att du pratar med din läkare. En icke-komedogen återfuktande kräm (en som inte täpper till porerna) är ett effektivt sätt att hantera all typ av torrhet. Se vårt sortiment av återfuktande krämer för att behandla torr och irriterad hud.

Kan jag använda enbart Basiron AC, eller måste jag använda de andra produkterna samtidigt?

Om du använder Basiron, som innehåller det verksamma ämnet bensoylperoxid, är det viktigt att du också använder bra produkter för återfuktning. Gör det till en rutin att använda rengöring och återfuktande kräm i samband med behandling morgon och kväll för ett varaktigt resultat. 

Hur ofta ska jag exfoliera?

Det kan vara bra att exfoliera huden som en del av din hudvårdsrutin mot akne. Det är viktigt att du behandlar huden varsamt och exfolierar högst två gånger i veckan, eftersom tätare behandling kan orsaka ytterligare irritation och orsaka inflammation i huden. Läs alla fakta om exfoliering i vår artikel Kan jag exfoliera om jag har akne? 

Vad ska jag tänka på om jag har fet hy och akne?

Använd en återfuktande kräm varje dag, både morgon och kväll. Bensoylperoxid kommer att torka ut din hud – även om den verkar vara fet. Det bästa sättet att motverka detta är att använda en återfuktande kräm varje dag som inte täpper till porerna. Om du precis har inlett behandling med Basiron AC, börja använda en återfuktande kräm direkt, även innan du upplever att huden blivit torr. Se vårt sortiment av återfuktande krämer för att behandla fet hy.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar?

Många betraktar finnar som enstaka kvisslor som tenderar att försvinna efter ett tag, och akne som blemmor som förekommer ofta och som kräver behandling (och tid) för att bli av med. Men, visste du att finnar bara är en typ av akne? Det finns i själva verket sex typer av akne. Du kan läsa om dem i vår artikel Akne och finnar: vad är skillnaden.

Hur kan jag bli av med akne snabbt?

Tyvärr finns det inget sätt att bli av med akne över en natt. Att få akne under kontroll är en process som tar tid, även vid lindriga fall. Om du har mild eller medelsvår akne, inled en hudvårdsrutin mot akne så snart som möjligt. Vid svår akne, om du är osäker på vad som fungerar bäst för din hud, eller om behandlingen inte fungerar,  fråga en läkare om råd. För en grundläggande översikt om vad akne är och hur den ska behandlas, läs vår artikel 10 fakta du behöver känna till om akne.

Kommer aknen tillbaka efter att man slutat använda Basiron?

Aknen kan komma tillbaka. För att förhindra att den återkommer måste du fortsätta att använda rengöring (ex. Basiderm Oil Control Foam Wash) och återfuktande kräm (ex. Basiderm Oil Control Daily Moisturizer) – även efter att huden läkt. Gör det till en rutin morgon och kväll, för ett varaktigt resultat. Om du får tillbaka aknen, kan du återigen börja behandla med Basiron.

Hur får man bort akne på ryggen, bröstet eller axlarna?

Det är samma behandling för de här områdena som för akne i ansiktet. Vid mild akne på bröstet, ryggen eller axlarna kan man använda Basiron AC Wash 5% i duschen. 

Vad kan jag göra för att minska risken för ärrbildning?

Ärrbildning är vanligare vid svår akne, men den kan också uppkomma vid mild akne samt om man pillar, klämmer exfolierar för mycket. Även om det är frestande, låt bli att pilla på eller klämma dina finnar. Det orsakar sår som kan efterlämna ärr. Det bästa sättet att hålla ärren på avstånd är att effektivt behandla all akne med läkemedel. Om du lider av svår akne och är orolig över att drabbas av ärrbildning, bör du tala med en läkare.

Vad är bensoylperoxid?

Bensoylperoxid är den aktiva ingrediensen i Basiron som är ett receptfritt läkemedel som kan användas för att behandla mild till medelsvår akne. När Basiron appliceras på huden, tränger det ner på djupet och dödar aknebakterierna som finns i porerna. 

Är produkter som innehåller bensoylperoxid okej för huden?

Ja, aknebehandlingar som innehåller bensoylperoxid kontrollerar mild akne på ett effektivt sätt. På grund av dess uttorkande effekt, är det också viktigt att använda en kompletterande rengöring och återfuktande kräm.

Behöver jag recept för att köpa Basiron?

Nej, det behövs inget recept. Basiron är ett receptfritt läkemedel som du kan köpa på apotek.

Var kan man köpa Basiron?

Hitta ett apotek nära dig på sidan  Var köper man Basiron.

Hur förhindrar jag att bensoylperoxiden förstör mina kläder och sängkläder?

Bensoylperoxid kan ge fläckar eller till och med bleka tyger. På grund av detta är det viktigt att du alltid tvättar händerna ordentligt efter att du har använt läkemedel som innehåller bensoylperoxid. Använd gärna sängkläder och handdukar (förslagsvis vita) som du inte är så rädd om så att det inte blir fläckar på dem du verkligen gillar. Läs mer om detta i vår artikel Tips för föräldrar.