Så här tar du hand om din hud: tips för tonåringar

En glad tjej som förstår hur hon kan motverka akne

Tonårsfinnar – samtidigt som det är vanligt, kan det vara jobbigt att lida av finnar och akne i tonåren. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Det är faktiskt 85 % av alla tonåringar som drabbas av finnar och akne någon gång. Finnar kan uppkomma i ansiktet och på halsen, eller på större områden som ryggen och bröstet. 

Det kan vara jobbigt och det kan påverka självkänslan. Men misströsta inte – det finns lösningar! Om du vill komma till rätta med de här irriterande blemmorna, är en varaktig hudvårdsrutin mot akne lösningen.  

Basiron behandlar orsaken till akne och kommer att döda de bakterier som orsakar akne. 

Om det är första gången du använder produkter mot akne behöver du veta det här:

Allt börjar med goda vanor

Att införa en enkel daglig rutin är en bra start vid tonårsakne. För att maximera dina möjligheter att lyckas måste du göra det till en vana att rengöra, behandla och återfukta – helst två gånger per dag om du tål Basiron väl. Gör det när du borstar tänderna på morgonen och glöm inte att göra det på kvällen också. Och, om du exfolierar – gör det bara två gånger per vecka.

Använd rätt produkter

Bensoylperoxid är det verksamma ämnet i Basiron AC och Basiron AC WASH gel (det dödar aknebakterierna, samt minskar inflammation och rensar porerna) Basiron finns i två styrkor beroende på aknens svårighetsgrad. 

Komplettera din Basironbehandling med den kosmetiska hudvårdsserien Basiderm som är speciellt framtagen för känslig hud som genomgår aknebehandling med läkemedel. Basiderm-serien har både produkter för rengöring och återfuktning.

Om du har medelsvår eller svår akne så är de produkter som säljs utan recept inte alltid tillräckliga för att lösa problemen. I sådana fall är det bäst att du pratar med en läkare för att få hjälp att hitta andra behandlingsalternativ. Om du upplever att Basiron inte hjälper ska du också prata med en läkare som kan hjälpa dig hitta andra behandlingsalternativ.

Använda smink

Vem älskar inte lite smink? Använd smink som inte täpper igen porerna. Ju mindre desto bättre. Lägg på ett tunt lager efter återfuktningen och kom ihåg att göra det försiktigt så att du inte irriterar huden. 

Kom ihåg att rengöra, behandla och återfukta huden i slutet av dagen så att huden får en chans att andas och fortsätta att läka över natten. 

Vad ska man undvika

Kläm inte finnarna. Det kan vara frestande, men det kan faktiskt förvärra problemet. Bakterierna trycks djupare in i huden, det kan orsaka rodnad och till och med ärrbildning.
 
Och killar; raka inte av finnarna avsiktligt. Det kommer att göra huden infekterad. Elektrisk rakapparat är det bästa alternativet eftersom den är mer skonsam mot huden.

Det kommer att gå över

Var snäll mot dig själv! Om du har finnar och akne är det inte ovanligt att någon av dina föräldrar också hade det när de var i din ålder. De goda nyheterna är att hudproblemen inte varar för evigt, så var inte för hård mot dig själv. Ta hand om dig själv och fortsätt göra sådant som du tycker är roligt.